submenu

Interview: Diner-theater met Filiaal - 11/10/2018

Absurd, woordeloos theater voor het goede doel

Wie Filiaal nog eens aan het werk wil zien, moet zaterdag 10 of zondag 11 november in GC de Moelie zijn. Het legendarische theatergezelschap trekt dat weekend na een lange pauze weer alle registers open voor het goede doel tijdens een diner-theater.

Een comeback willen de mannen van Filiaal ’t Was tijd niet noemen, maar het is intussen wel bijna tien jaar geleden dat de broers Carlo, Rik en Jan Otten, Johan Schepers en Michel Vanden Berghe voor het laatst samen op de planken stonden. ‘Begin jaren 80, toen we allemaal nog mooi en jong waren, zijn we gestart met absurd, woordeloos theater’, lacht Carlo Otten. ‘In de loop der jaren hebben we een zestal producties gemaakt waarmee we in Linkebeek, maar ook ver daarbuiten, hebben opgetreden. In de jaren 90 is daar ook straattheater bij gekomen. Onze inspiratiebron was Radeis, het fantastische gezelschap van Josse De Pauw, Pat Van Hemelrijck en Dirk Pauwels.

‘Veel mensen trekken de laatste jaren regelmatig aan onze mouw met de vraag om nog eens iets te doen met Filiaal, en nu hebben we eindelijk toegegeven’, zegt Rik Otten. De mannen van Filiaal zijn intussen prille tot wat rijpere zestigers. Dat heeft zijn weerslag op het productieproces. ‘De repetities lopen wat moeizamer dan vroeger. Dat heeft misschien wel met onze al wat gevorderde leeftijd te maken’, geeft Michel Vanden Berghe toe. ‘Er is inspiratie genoeg, maar omdat we willen dat het ook echt goed is, sneuvelen er veel ideeën.’ ‘We mogen van geluk spreken dat we een traditie hebben van woordeloos theater en dat we geen teksten uit het hoofd moeten leren. Anders hadden we misschien écht een probleem’, lacht Johan Schepers.

Over wat ’t Was tijd precies wordt, houden de mannen de lippen nog stijf op elkaar. ‘We willen nog niet veel verklappen. Het wordt zoals altijd absurd theater, maar dit keer anders gebracht’, legt Jan Otten uit. ‘We gaan de toer op van het bekende café-, of in ons geval diner-theater in Frankrijk. Het wordt dus een eetkermis met voorgerecht, hoofdgerecht en dessert. We beginnen stipt en je moet vooraf reserveren en bestellen wat je wilt eten. Alles wordt van a tot z geregisseerd en geanimeerd door ons absurde gezelschap. Op zich hebben we zelf geen enkele ervaring met eetkermissen. Dat wordt dus spannend. Maar we krijgen gelukkig de onbetaalbare hulp van het team van de Moelie, de Klub van Actieve Linkebeekse Mannen kookt, en 30 vrijwilligers zorgen voor de omkadering en bediening. De opbrengst gaat volledig naar 11.11.11 en Samana Linkebeek, het vroegere Ziekenzorg.’

zaterdag 10 november en zondag 11 november
Diner-theater ’t Was tijd
Ten voordele van 11.11.11. en Samana Linkebeek Filiaal
18.30 uur (zaterdag) en 13 uur (zondag) – GC de Moelie
Prijs: 30 euro (drank niet inbegrepen)
Tickets enkel verkrijgbaar via mail: jan.otten@proximus.be

Tekst: Tina Deneyer
Foto: Tine De Wilde
Uit:  sjoenke oktober 2018