submenu

Voormalig café is geen erfgoed meer - 14/05/2020

Langs het Gemeenteplein in Linkebeek worden nog maar twee gebouwen aanzien als erfgoed. Een voormalig café aan de overzijde van het gemeentehuis wordt van de lijst geschrapt.

Het Agentschap Onroerend Erfgoed is bezig met de opmaak van de inventaris van het bouwkundig erfgoed in de provincie Vlaams-Brabant. Ruim 7.000 gebouwen en constructies, verspreid over alle steden en gemeenten in de provincie, liggen voor in een openbaar onderzoek om vastgesteld te worden als bouwkundig erfgoed. Alleen  het bouwkundig erfgoed dat voldoende goed bewaard is gebleven, krijgt een plek in de inventaris. Hierdoor zijn 267 panden en relicten uit de inventaris weggevallen omdat ze geen erfgoedwaarde meer bezitten, niet langer voldoende goed bewaard zijn door sloop of zware verbouwingen of omdat ze niet langer beantwoorden aan de beschrijving van het bouwkundig erfgoed.

In Linkebeek wordt het witte pand aan de overzijde van  het gemeentehuis niet langer beschouwd als bouwkundig erfgoed. In het gebouw was vroeger café Au mont Saint- Gothard gevestigd. Het gebouw dateert van midden de  19e eeuw, al was het volgens het Agentschap Onroerend Erfgoed schrijnwerker Emile Derie die in 1905 het huidige gebouw oprichtte. Er was een feestzaal aan verbonden die na de Tweede Wereldoorlog gebruikt werd als bioscoopzaal. Later werd de zaak omgedoopt tot een café-restaurant met de naam Wiel’s Wielemans. Het pand biedt nu onderdak aan immobiliënkantoor Immo Linkebeek en aan Dario’s Food, een traiteurdienst met broodjeszaak.

In de bestaande inventaris werd al geen erfgoedwaarde meer toebedeeld aan het pand, al werd het belang van  het gebouw wel onderstreept. ‘Het gebouw is het enige overblijfsel van de oude bebouwing op het dorpsplein en bijgevolg belangrijk als getuige van de vroegere schaal’, zo wordt het gebouw omschreven in de huidige inventaris. Door de schrapping blijven er langs het Gemeenteplein nog maar twee gebouwen met erfgoedwaarde over. Zo is er nog altijd plaats in de inventaris voor het gemeentehuis en voor de voormalige zagerij waar nu restaurant Noï in gevestigd is. (JS)

Tekst: JS
Oude foto: © Agentschap Onroerend Erfgoed
Nieuwe foto: © Jelle Schepers
Uit: sjoenke mei 2020