submenu

Het grote dierenhart van Mandy Ammann - 12/10/2021

‘Ik redde Cartouche van de slachtbank’

Zorgen voor dieren. Dat is wat Mandy Ammann (28) gelukkig maakt. Vijf keer per week trekt ze naar een weide in de buurt van Hoeve Holleken om haar paard en zijn drie kleine vrienden te vertroetelen.

Een drietal jaar geleden redde Mandy Ammann haar paard Cartouche van de slachtbank. ‘Cartouche was een koerspaard, maar hij bleek niet snel genoeg te zijn. Zulke paarden eindigen vaak op de slachtbank. Gelukkig heb ik dat kunnen voorkomen door hem onder mijn vleugels te nemen’, vertelt Mandy. ‘Hij verbleef eerst een tijdje in een manege, maar ik had hem liever dichter bij mij. Een paard is gelukkiger als hij op een wei kan staan. Het is zalig om hem daar te zien genieten van al die ruimte.’ Maar alleen was maar alleen. ‘Een paard is een dier dat graag gezelschap heeft. Ik kwam op het idee om mijn vriendin Marie-Anne Hardy te vragen of ze haar drie shetlandpony’s Pêche, Mélodie en Apache niet wilde laten samenhokken met Cartouche. Ze zag dat meteen zitten. Dus staan ze nu samen in de wei. Gezellig met zijn vieren’, lacht Mandy.

Dieren verzorgen vraagt liefde, maar ook heel wat tijd in Mandy’s geval. Zo’n vijf keer per week gaat ze naar Cartouche, Pêche, Mélodie en Apache. ‘Ik geef hen eten en de nodige verzorging’, legt Mandy uit. ‘Vooral Pêche vraagt aandacht, want die is al dertig jaar en moet haar medicijnen krijgen op vaste tijdstippen. Maar ik doe het met plezier. Ze daar samen zien grazen en dollen met elkaar, daar heb ik alles voor over.’

In het weekend trekt Mandy er graag op uit met haar compagnons. ‘Cartouche houdt er enorm van om in de buurt van het Schaveyspark te gaan wandelen. En Pêche, Mélodie en Apache vinden het leuk om kindjes op hun rug mee te nemen. Met hen organiseren we korte wandelingen als het in het weekend mooi weer is.’

‘De band die ik heb met die pony’s is moeilijk te beschrijven’, vindt Mandy. ‘Ik ken ze door en door: hun gewoontes, hun karakters. Dat komt omdat ik samen met hen ben opgegroeid. Sinds mijn kindertijd heb ik altijd voor hen gezorgd. Dat zorgt voor een heel bijzondere connectie met die dieren. Eentje waarvan ik nog elke dag geniet’, besluit Mandy.

Heb jij ook een bijzondere band met jouw dier(en)? Laat het weten via info@demoelie.be. Wie weet prijkt jouw verhaal binnenkort dan ook in sjoenke.

 

Tekst: Tina Deneyer
Foto: © Tine De Wilde
Uit: sjoenke oktober 2021