Gemeenschapskrant

Flavoria Theaterfestival

23/05/23

Noteer zondag 28 mei met stip in je agenda. Dan vormt Linkebeek het decor voor het Flavoria Theaterfestival. Pat Van Hemelrijck zorgt samen met BEEcause voor een wandeling waarbij je van de ene verbazing in de andere valt.

Max Vandervorst
© Tine De Wilde

Twee jaar geleden was het eerste Flavoria-festival een schot in de roos. Ook dit jaar is het programma veelbelovend. Zondag 28 mei vertrek je tussen 14 en 15 uur aan de kerk op het Gemeenteplein. ‘Daar word je met open armen ontvangen door de Pottenkijkers’, vertelt Pat Van Hemelrijck. ‘Zij geven jou een wandelkaart voor vijf euro per groep die je langs het parcours van drie kilometer leidt. Ze leren je ook gericht kijken en fotograferen. Want wie wil, kan zijn unieke reisverhaal vastleggen in een korte fotoreportage. Daar kan je een bijzondere prijs mee winnen, waar ik nog niks over ga verklappen.’

Op het parcours zijn er negen stopplaatsen waar een aantal prettig gestoorde artiesten animeren in allerlei vormen. ‘Naar goede gewoonte betrekken zij de deelnemers actief’, zegt Pat Van Hemelrijck. ‘In het Wijnbrondal is er een eendjesrace. Op het steile bovenstuk van het Wijnbrondal wordt ook een bijzondere hymne gecomponeerd met een knikkerbaan met houten ballen die passeren langs potten, bellen en kruiken.’ Théâtre du Tilleul speelt aan het Bambos. Zij spelen een Terrapot-opera met stokpoppen die uit bloempotjes verschijnen en begeleid worden door een orkest van potten en pannen.

Word zelf cupido

In het Schaveyspark kan je de cupido in jezelf loslaten bij Los Cupidoos. In het bos zijn levensgrote foto’s van mensen opgesteld. ‘Iedereen krijgt drie pogingen om met een pijl de figuren in het hart te treffen’, verduidelijkt Pat Van Hemelrijck. ‘Ook hier kan je een prijs winnen.’ Mis op je tocht ook het wandelende postkaartenrek niet, met de inzendingen van de grote TERRAPOTArt-wedstrijd. Als wandelaar ben je zelf deel van de volksjury en kies je voor degene die de mooiste minituin creëerde in een bloempot. Op het einde van de dag wordt de winnaar bekendgemaakt.

In de tuin van het gezondheidscentrum in de Brouwerijstraat kan je kijken naar een hommage-expo van de schetsen die Jacques Jauniaux maakte voor beelden die door de Linkebeek zouden worden aangedreven. Flavoria heeft dit jaar ook sport op het programma staan, zij het dan op geheel Flavoriaanse wijze. ‘We pakken uit met de eerste editie van de Kenton Masters’, legt Pat Van Hemelrijck uit. ‘Rondom het beeldje dat Jean Roig maakte ter ere van de verzustering van het Engelse Kenton en Linkebeek, vind je een minigolfparcours met 9 holes. Dat ligt op het kruispunt van de Heidedreef en de Dwersbosstraat. Golfen doe je daar niet met een stick, maar met een echte Engelse paraplu. Ook hier is een prijs aan verbonden.’

Muziek op flessen

Voor Flavoria opent café De Bolle in de Brouwerijstraat uitzonderlijk de deuren. Achter de tapkraan zal muzikant en instrumentenbouwer Max Vandervorst staan. Vandervorst speelt en componeert al zijn hele leven muziek met instrumenten die hij zelf maakt van allerlei gerecycleerd materiaal. ‘Ik ga altijd uit van het principe dat elk object bruikbaar is om muziek mee te maken’, vertelt Max Vandervorst. ‘Wat niet wegneemt dat af en toe nog blijkt dat niet álles geweldig klinkt’, lacht hij. In café De Bolle brengt Max Vandervorst zijn Belgican Rhapsody. Het enige wat hij voor dat unieke muziekstuk nodig heeft, zijn een effectpedaal en bierflessen. ‘Die bierflessen zullen voor alle duidelijkheid gevuld zijn met water. Blazen op flessen met schuimend bier geeft jammer genoeg geen goed geluid’, ondervond Vandervorst.

Maar dat zal de pret niet bederven. Het publiek krijgt tijdens de korte show de ene Belgische hit na de andere te horen. Van Jef, un petit verre, on a soif tot Le temps des cerises. ‘Ik speelde mijn Belgican Rhapsody al vaak, maar nog nooit in zo’n prachtig decor van een oud café’, zegt Max Vandervorst. ‘Ik kijk er enorm naar uit.’ Om 18 uur sluiten Les Confrères de Saint-Lazaire Flavoria af aan Huize Lismonde met meezingers uit Vlaanderen, Brussel en de rest van de wereld. Daar worden ook alle winnaars bekendgemaakt.

Tekst: Tina Deneyer
Foto: © Tine De Wilde
Uit: sjoenke mei 2023

Meer nieuws

 • Vacature stafmedewerker ICT

  28/06/24

  Vzw ‘de Rand’ zoekt een enthousiaste collega die energie krijgt van het inzetten van zijn/haar globale ICT-skills in een uitdagende en multisite (#8 locaties) omgeving. Onze ideale collega is een teamspeler die zelfstandig werkt en ook regelmatig op pad is om technische ondersteuning te bieden en ICT-oplossingen te implementeren op verschillende locaties. Daarom moet de stafmedewerker ICT op maat kunnen communiceren met collega's en externe stakeholders, én kennis kunnen overbrengen over nieuwe technologieën en ICT-oplossingen.

 • Mensen die pingpong aan het spelen zijn

  Nieuwe tafeltennisclub TTC Topspin Linkebeek

  11/06/24

  Hoe tof zou het niet zijn om hier een eigen pingpongclub op te richten? De vraag die Pascale Luyckfasseel (54) aan centrumverantwoordelijke Roel Leemans stelde tijdens de opening van het Eetstaminee @de Moelie, bleef niet onbeantwoord. Drie pingpongtafels vullen nu elke donderdag - uitgezonderd op feestdagen - de grote zaal van de Moelie en brengen Linkebekenaren samen voor een spelletje pingpong.

 • Joeri Deleener aan het trainen voor een ironman

  Joeri Deleener neemt deel aan de Ironman voor Kom op tegen Kanker

  11/06/24

  Joeri Deleener (33) wil midden juni zijn jongensdroom waarmaken: de Ironman in het Franse Nice tot een goed einde brengen. Met zijn deelname, waar hij een jaar naartoe heeft geleefd, wil hij geld inzamelen voor Kom op tegen Kanker. ‘Ik ben zowel een tante als een nonkel aan de ziekte verloren.’