Gemeenschapskrant

Het Pamudoku van Pat - Klein theater in een oude kermistent

17/06/22

Sinds mei vorig jaar staat er een oude kermistent op het grasveld achter gemeenschapscentrum de Moelie. Die staat daar niet zomaar. Het gaat om een initiatief van het Alibicollectief, een groep artiesten met Linkebekenaar Pat Van Hemelrijck (70) als drijvende kracht.

Jelle Schepers

De tent werd gerestaureerd tot een klein theater van vijftig vierkante meter en is omgedoopt tot Het Pamudoku, wat staat voor het Patagondisch Museum voor Dolende Kunsten. ‘Patagondisch is een samentrekking van Patagonië en Bourgondisch, een combinatie van een ongebreidelde verbeelding en een royale levensstijl. En dolende kunsten zijn kunsten die in het reguliere circuit hun plek niet vinden of zijn kwijtgeraakt’, verduidelijkt Van Hemelrijck.

Kleine probeersels

‘Het Pamudoku moet een plek van kleine probeersels worden. Onze generatie artiesten is gegroeid uit het alternatieve circuit met zaaltjes achter cafés, jeugdhuizen en jaarmarkten waar je kon uitproberen wat werkte en wat niet. Artiesten zoals Urbanus, Wannes Van de Velde en Raymond van het Groenewoud zijn op die manier begonnen. Ikzelf ook met het gezelschap Radeis. Vandaag is het voor beginnende artiesten veel moeilijker. Die kleine optredens, dat bestaat haast niet meer. Omwille van een commerciële logica is er in culturele centra veel minder ruimte om te experimenteren.’

Vrije bijdrage

Het Pamudoku wil daar een aanvulling op zijn. ‘Artiesten kunnen hier hun ding doen voor een klein publiek van veertig tot vijftig mensen. Druk is er niet. We verkopen geen tickets, bezoekers kunnen een vrije bijdrage geven. We vragen artiesten om zich bij ons kenbaar te maken en dan zien we samen wat we voor hen kunnen betekenen. Ze kunnen hier gratis terecht.

Dat het Alibicollectief voor een kermistent heeft gekozen, is niet toevallig. ‘Nieuwe uitvindingen en experimenten werden vroeger op de kermis getoond. Dat was dé plek bij uitstek waar de grote massa naartoe kwam. De grote massa verwachten we hier niet, maar we willen cultuur wel opentrekken naar een breder publiek. Een kunstgalerij of operahuis, daar stapt niet iedereen zomaar binnen. Een kermistent is toegankelijker.’

Wie de tent binnenwandelt, krijgt meteen tal van kunstwerken te zien. ‘Een tentoonstelling organiseren tijdens de coronaperiode kon niet. Daarom vroegen we de leden van de Fundacion Patagonista en het Alibicollectief om werken door te sturen voor een online tentoonstelling. Een heel deel hebben we afgedrukt en hier opgehangen als decoratie. Ze zorgen voor interactie, dat hebben we gemerkt tijdens een praatcafé dat hier heeft plaatsgevonden.’

Folkconcert

Net voor de start van de zomervakantie is er in Het Pamudoku een optreden van Marc Hauman gepland. De folkzanger speelt op vrijdag 24 en zaterdag 25 juni (telkens om 20 uur) Patient 315. ‘Hauman heeft lang op de coronaafdeling gelegen, hij raakte zelfs zijn stem kwijt. Toen hij aan de beterhand was, heeft hij teksten geschreven over het coronavirus. Die wil hij nu uitbrengen om de dokters en verpleegkundigen te bedanken voor de goede zorgen.’

Tekst: Jelle Schepers
Foto: © Jelle Schepers
sjoenke juni 2022

Meer nieuws

 • Gemeenschapskrant
  Gainsbourg

  Gainsbourg - Clara Cleymans, Rudolf Hecke & Jo Mahieu

  21/09/23

  Rudolf Hecke, Clara Cleymans en Jo Mahieu zijn te gast in de Moelie met GAINSBOURG. Rudolf Hecke, die intussen al vier boeken schreef over Serge Gainsbourg, vertelt in de muzikale voorstelling over het leven van de legendarische Franse dichter, regisseur, componist en zanger.

 • Gemeenschapskrant
  Mevrouw Dubois madame Passchier

  Één eeuw madame Passchier

  20/09/23

  Laure Malvina Dubois, die zich liever laat aanspreken als madame Passchier, mocht op 26 juni 100 kaarsjes uitblazen in woonzorgcentrum Avondvrede. Sjoenke staat even stil bij haar leven, waar ze met de glimlach op terugkijkt.

 • Gemeenschapskrant

  Randatlas slaat zijn tenten op in Linkebeek

  18/09/23

  Heb je al gehoord van het project Randatlas? Drie jaar lang trekt De Kleine Expeditie vzw rond in de Rand, op zoek naar de verhalen van de mensen die er vandaag wonen, leven en werken. Randatlas strijkt van 7 tot 11 oktober neer in Linkebeek.