Gemeenschapskrant

Motie tegen GEN

06/09/22

Het gemeentebestuur blijft bedenkingen hebben bij het GEN-dossier (Gewestelijk Express Netwerk) zoals het nu voorligt. Via een motie gaf de gemeenteraad een negatief advies over het voorontwerp van het gewestelijk bestemmingsplan dat de aanleg van twee extra sporen en een fietssnelweg mogelijk moet maken. Het negatieve advies betekent niet dat de onderhandelingen zijn afgesprongen.

‘Het gemeentebestuur volgt het dossier stap voor stap op om de door de bevolking geuite bezorgdheden en voorstellen door te geven. We worden daarin bijgestaan door de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening en werkgroepen’, zegt burgemeester Yves Ghequiere. ‘Ons doel is om het dossier te verbeteren. Op sommige punten is aanzienlijke vooruitgang geboekt, over andere is er nog discussie.’ De gemeente hecht veel belang aan de optimalisering van de bestaande stations voor meer ruimte en comfort, het verbeteren van het openbaar domein rond de sporen, de integratie van het spoor in het landschap en de bescherming van de omliggende gebieden.

Spoorwegbeheerder Infrabel geeft aan dat het overleg met de gemeente voortgaat, maar wil niet op de zaken vooruitlopen. ‘Momenteel wachten we op een voorlopige goedkeuring van het gewestelijk uitvoeringsplan door de Vlaamse Regering. Het doel is dan om zo spoedig mogelijk een openbaar onderzoek op te starten’, zegt Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit. ‘Na dat onderzoek wordt er gekeken naar de opmerkingen, commentaren en adviezen. Indien nodig zal het dossier in functie daarvan worden aangepast. Daarna kan een definitieve goedkeuring volgen. Zodra die er is, kunnen we de aanvraag voor de bouwvergunning indienen en dan is het wachten op het verkrijgen van de vergunning.’

Tekst: Jelle Schepers
Foto: © Jelle Schepers
Uit: sjoenke september 2022

Meer nieuws

 • Gemeenschapskrant
  Gainsbourg

  Gainsbourg - Clara Cleymans, Rudolf Hecke & Jo Mahieu

  21/09/23

  Rudolf Hecke, Clara Cleymans en Jo Mahieu zijn te gast in de Moelie met GAINSBOURG. Rudolf Hecke, die intussen al vier boeken schreef over Serge Gainsbourg, vertelt in de muzikale voorstelling over het leven van de legendarische Franse dichter, regisseur, componist en zanger.

 • Gemeenschapskrant
  Mevrouw Dubois madame Passchier

  Één eeuw madame Passchier

  20/09/23

  Laure Malvina Dubois, die zich liever laat aanspreken als madame Passchier, mocht op 26 juni 100 kaarsjes uitblazen in woonzorgcentrum Avondvrede. Sjoenke staat even stil bij haar leven, waar ze met de glimlach op terugkijkt.

 • Gemeenschapskrant

  Randatlas slaat zijn tenten op in Linkebeek

  18/09/23

  Heb je al gehoord van het project Randatlas? Drie jaar lang trekt De Kleine Expeditie vzw rond in de Rand, op zoek naar de verhalen van de mensen die er vandaag wonen, leven en werken. Randatlas strijkt van 7 tot 11 oktober neer in Linkebeek.