Gemeenschapskrant

Motie tegen GEN

06/09/22

Het gemeentebestuur blijft bedenkingen hebben bij het GEN-dossier (Gewestelijk Express Netwerk) zoals het nu voorligt. Via een motie gaf de gemeenteraad een negatief advies over het voorontwerp van het gewestelijk bestemmingsplan dat de aanleg van twee extra sporen en een fietssnelweg mogelijk moet maken. Het negatieve advies betekent niet dat de onderhandelingen zijn afgesprongen.

‘Het gemeentebestuur volgt het dossier stap voor stap op om de door de bevolking geuite bezorgdheden en voorstellen door te geven. We worden daarin bijgestaan door de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening en werkgroepen’, zegt burgemeester Yves Ghequiere. ‘Ons doel is om het dossier te verbeteren. Op sommige punten is aanzienlijke vooruitgang geboekt, over andere is er nog discussie.’ De gemeente hecht veel belang aan de optimalisering van de bestaande stations voor meer ruimte en comfort, het verbeteren van het openbaar domein rond de sporen, de integratie van het spoor in het landschap en de bescherming van de omliggende gebieden.

Spoorwegbeheerder Infrabel geeft aan dat het overleg met de gemeente voortgaat, maar wil niet op de zaken vooruitlopen. ‘Momenteel wachten we op een voorlopige goedkeuring van het gewestelijk uitvoeringsplan door de Vlaamse Regering. Het doel is dan om zo spoedig mogelijk een openbaar onderzoek op te starten’, zegt Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit. ‘Na dat onderzoek wordt er gekeken naar de opmerkingen, commentaren en adviezen. Indien nodig zal het dossier in functie daarvan worden aangepast. Daarna kan een definitieve goedkeuring volgen. Zodra die er is, kunnen we de aanvraag voor de bouwvergunning indienen en dan is het wachten op het verkrijgen van de vergunning.’ 

Tekst: Jelle Schepers
Foto: © Jelle Schepers
Uit: sjoenke september 2022

Meer nieuws

 • Vacature

  Vacature theatertechnieker

  14/09/22

  Wij zijn op zoek naar een theatertechnieker voor GC de Zandloper in Wemmel en de centra van vzw 'de Rand'. Interesse? Laat het ons weten!

 • Gemeenschapskrant

  Kunstenaarsdorp Linkebeek: Chantal Dassonville

  06/09/22

  Tot voor kort was Chantal Dassonville bouwmeester voor de Federatie Wallonië-Brussel. Een job die ze meer dan 15 jaar met hart en ziel gedaan heeft. Ze vertelt met veel passie over architectuur vanuit haar woning in Linkebeek.

 • Gemeenschapskrant

  Site Felix De Boeck omgedoopt tot FeliX Art & Eco Museum

  06/09/22

  De officiële opening van de gerestaureerde hoeve van Felix De Boeck in juni was meteen het moment waarop de museumsite werd omgedoopt tot een Art & Eco Museum. Kunst blijft belangrijk, maar natuur en erfgoed komen op gelijke hoogte te staan.