Gemeenschapskrant

Motie tegen GEN

06/09/22

Het gemeentebestuur blijft bedenkingen hebben bij het GEN-dossier (Gewestelijk Express Netwerk) zoals het nu voorligt. Via een motie gaf de gemeenteraad een negatief advies over het voorontwerp van het gewestelijk bestemmingsplan dat de aanleg van twee extra sporen en een fietssnelweg mogelijk moet maken. Het negatieve advies betekent niet dat de onderhandelingen zijn afgesprongen.

‘Het gemeentebestuur volgt het dossier stap voor stap op om de door de bevolking geuite bezorgdheden en voorstellen door te geven. We worden daarin bijgestaan door de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening en werkgroepen’, zegt burgemeester Yves Ghequiere. ‘Ons doel is om het dossier te verbeteren. Op sommige punten is aanzienlijke vooruitgang geboekt, over andere is er nog discussie.’ De gemeente hecht veel belang aan de optimalisering van de bestaande stations voor meer ruimte en comfort, het verbeteren van het openbaar domein rond de sporen, de integratie van het spoor in het landschap en de bescherming van de omliggende gebieden.

Spoorwegbeheerder Infrabel geeft aan dat het overleg met de gemeente voortgaat, maar wil niet op de zaken vooruitlopen. ‘Momenteel wachten we op een voorlopige goedkeuring van het gewestelijk uitvoeringsplan door de Vlaamse Regering. Het doel is dan om zo spoedig mogelijk een openbaar onderzoek op te starten’, zegt Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit. ‘Na dat onderzoek wordt er gekeken naar de opmerkingen, commentaren en adviezen. Indien nodig zal het dossier in functie daarvan worden aangepast. Daarna kan een definitieve goedkeuring volgen. Zodra die er is, kunnen we de aanvraag voor de bouwvergunning indienen en dan is het wachten op het verkrijgen van de vergunning.’

Tekst: Jelle Schepers
Foto: © Jelle Schepers
Uit: sjoenke september 2022

Meer nieuws

  • Gemeenschapskrant

    Ultima Thule speelt BAM!

    28/04/24

    BAM! Plots is daar die knal. Er gebeurt iets in je leven en je moet helemaal opnieuw beginnen. Wat dat kan teweegbrengen, laat Ultima Thule zien aan kleine en grote mensen vanaf 4 jaar. Verwacht een visuele explosie op het podium, én een feestje in de zaal.

  • Gemeenschapskrant
    Tributeband The Eagles Legacy

    The Eagles Legacy, tributeband in spijkerbroek

    19/04/24

    Wil je nog eens nostalgisch wegzwijmelen bij klassiekers als ‘Hotel California’, ‘One of these nights’ of ‘Desperado’, maar je wil niet afzakken naar Nederland? Dan biedt The Eagles Legacy kort bij huis een leuk alternatief.

  • Gemeenschapskrant
    Uitbater Pierrot Bosgaerd

    Pierrot Bosgaerd (59) van Eetstaminee @de Moelie

    16/04/24

    Pierrot Bosgaerd (59) heeft de fakkel overgenomen als uitbater van het eetcafé van GC de Moelie. Met zijn jarenlange ervaring hoopt Pierrot van de zaak een ontmoetingsplek te maken waar je voor een schappelijke prijs kan eten en drinken. ‘Tijdens de eerste weken kwamen er al mensen langs die hier nog nooit over de vloer waren geweest.’